1 Eylül 2012 Cumartesi

Krill Nedir? Kril Yagı Faydalı mıdır?


Krill ?

Eupsausai Superba olarak da bilinen Kril, genellikle suyu soğuk okyanuslarda bulunan ve plankton ve alglerle beslenen karides benzeri küçük bir kabukludur. Kril 8 yıla kadar yaşayabilmektedir. Dünya da en çok bulunan ve aynı zamanda dünyadaki en büyük biyokitle olma özelliğine sahiptir. E. superba Antartika'da 100-200 m derinlikte 55° S enleminde, Antartika kıyıları ile sezonluk buzlu olan kenarı arasında, tahmini olarak 400-500 milyon metric ton kadar bulunmaktadır, insan biyokitlesinin miktarı ise 250 milyon metric ton kadardır.
Antarktika krili, civa ve ağır metallerle kirlenebilen balıkların aksine, yalnızca saf ve temiz sularda yaşar.


Krill yağı:
Balık yağına benzer,  Omega-3'ün bir biçimidir. Euphausia superba diye adlandırılan Krill türlerinde  doğal bir biçimde bulunan bir yağdır. Günümüzde genelde kapsül biçiminde  satılmaktadır.  Krill yağı, çoğunlukla Omega-3'ün bir üst kaynağı olarak bilinmektedir. Astaxantin olarak bilinen çok güçlü bir antioksidan içermektedir. Antioksidanlar, vücudumuzu serbest radikallerin hücrelere  verdikleri zararlardan, belirli kronik hastalıklara neden olan dengesiz  maddelerden koruduğu için çok önemlidir.
Diğer birçok antioksidanın aksine,  Krill'in astaxantin'i, gözleri, beyni ve merkezi sinir sistemini serbest  radikal zararlardan koruyan beyin-kan bariyerini çaprazlar. (birçok antioksidan bunu yapamamaktadır.)

Krill yağı üç  ana bileşenden oluşur.
Omega-3 yağ asidi
Temelde fosfatidilkoline , fosfolipidlere bağlanan Omega-3 yağ asidi

Kril yağı, sadece dünya üzerinde sağlıklı bir bileşen olarak değil, ayrıca uzay pazarını fethetmiş ve yeni bir uzay besini haline gelmiştir. Kril'in yararlı aktivitesi, NASA'nın Besin Teknolojisi Ticari Uzay Merkezinin de ilgisi çekmiş ve kril yağı astronotların beslenmesinde kullanılan standart bir unsur olmuştur.
Son yıllara kadar bilişsel (kognitif) bozuklukların, kalp hastalığının ve hafıza sorunlarının birbiriyle bağlantısız olduğu varsayılmıştı. Bugün ise biliyoruz ki paylaştıkları ortak bir nokta var: hücre sağlığının iyileştirilmesi ve korunması için önemli olan temel yağ asitlerinin (EFA ların),özellikle de iki omega 3 yağ asidi yapısı olan EPA ve DHA’ nın eksikliği.
Kril yağı takviyesi, bu hayati önemi olan besinlerin edinilmesi için son derece faydalı bir yoldur. Kril yağı, sadece EPA bileşeni için zengin bir kaynak değil, aynı zamanda denizdeki alternatiflerinden daha saf ve daha kabul edilebilirdir.
Kril yağının, birçok sebepten ötürü üstün bir omega-3 EPA ve DHA kaynağı olduğu kanıtlanmıştır. Antarktika da çok düşük düzeylerde kirletici madde olduğundan, kril de aslında hiçbir şekilde ağır metal ve civa bulunmaz. Üstelik yenilebilir, bol bulunan ve sürdürülebilir (sürekliliği olan) bir kaynaktır. Kril yağı, sağlıklı bir yaşam biçiminin çok önemli bir parçasıdır.

Hiç yorum yok:

Powered By Blogger