1 Eylül 2012 Cumartesi

Tavsiye edilen kitaplar. Top10


En çok tavsiye edilen ve çoğu kişi tarafından ilk 10 arasında gösterilen kitaplar.
Aslında okunması gereken kitaplar ilk bin diye bir liste olabilirdi. Çok fazla tavsiye edilebilecek kitap var. Son dönemde yayınlananlardan tavsiye edilenleri belirtmek zorunda kaldım.



1- Ölü Ruhlar Ormanı
Jean Christopher Grange

Grange'ın okuyucusunu solukluksuz bırakan kitaplarından biri daha. Bu kez yargıç Jeanne Korowa'nın Nikaragua, Arjantin ve Guatemala'ya uzanan macerasını okuyacaksınız. Kitap Grange severleri çok memnun etmese de temposuyla bir solukta okunuyor.



2- Acı Bakanlığı 
Dubranka Ugresic


Yazın en iyi kitaplarından biri olarak "Acı Bakanlığı"nı önermemin sebebi yakın coğrafyalara karşı ilgisizliğimizi kırma potansiyeline sahip olması. Kitabın kurgusu, Amsterdam'da bir dil dersinde buluşan Balkanlar'ın farklı etnik kimliklerinden gençlerin hocaları ve aralarındaki ilişkiye dayanıyor. Ugresic'in yapmaya çalıştığı, insanların birarada yaşadıkları coğrafyanın dışına çıkınca o coğrafyada yaratılan kimlik çatışmalarının başka biçimler alabileceği, hatta birbirleriyle yeni bir dil kurmalarını sağlayacak ortak bir deneyime dönüşebileceğiydi. Biz bu yazı "taş atan çocuklar"ı ne yapacağımızı bilemeyerek, sıradanlaşan linç girişimleri karşısında korkumuzu belerterek, referandumu bahane bilen çatışma dinamiklerinin su yüzüne çıkmış hâlleri karşısında dehşete düşerek geçirdik. Birbirini bir kuşak sonra doğacak çocuklarının hatırlamayacakları sebeplerle öldürmeye ant içmiş bir grup insanın hikâyesi Ugresic'in ne dediğini bilen kaleminden geçince daha da bir tanıdık ve yakın olmuş. çince daha da bir tanıdık ve yakın olmuş.


3- Ejderha Dövmeli Kız
Stieg Larsson

Kitabının başarısını göremeden hayata gözlerini kapayan İsveçli gazeteci Stieg Larsson'un kitabı 41 ülkede satış rekorlarına imza attı. Millenium üçlemesinin ilk kitabı olan ve hacker'lık yapan bir genç kızla bir gazetecinin gizemli bir olayı çözmeye çalışırken yaşadıklarını anlatan "Ejderha Dövmeli Kız" sürükleyici kurgusuyla dikkat çekiyor. Serinin ikinci kitabı "Ateşle Oynayan Kız" da yayınlandı.

4- Ye, Dua et, Sev
Elizabeth Gilbert

Günümüz kadınının kendisi için hayatında yaptığı değişimleri anlatan bir kitap. Benim için özellikle kadınların hayatlarında kendileri için bir şeyler yapıyor olabilmeleri, kendilerini önemli hissetmeleri, hayatlarında yapacakları en önemli şey. Bu bakımdan kitap, okurken beni çok heyecanlandırdı. Ayrıca kitabın filmleştirilmiş olması ve çok sevdiğim iki oyuncu Julia Roberts ve Javier Bardem'in başrolleri paylaşması da beni ayrıca heyecanlandırıyor.

5- Sadakat
İnci Aral

İnci Aral'ın son romanı "Sadakat" aşk ve şiddetin en sert hâlini anlatan, "sadakatsizlik" üzerine bir roman.  Ancak bildiğimiz klişelerin çok dışında. Evet, bu romanda da aldatan bir erkek ve buna razı olan bir kadın var. Aral'ın asıl başarısı bu klasik durumun, gerilimli ilişkinin derinine inmesi ve bizi aşkın hastalıklı yüzü ile karşılaştırması. Obsesif ve şiddet yüklü yüzüyle... Okurken kadın kahramana "yeter artık, vazgeç" diye kızsanız da romanın sonunda yaşadığınız şokla her şey gözünüze bambaşka bir pencereden görünüyor. Keşke bu romanı Fatih Akın sinemaya uyarlasa da izlesek...

6- Halide Edip
İpek Çalışlar

Çalışlar, bunu daha önce Latife Hanım'ın biyografisi ile yapmıştı, şimdi de Halide Edip ile yapıyor. Resmi tarihi alt üst ediyor, geçmişin karalanan, yalnızlığa terk edilen kadınlarını gün ışığına çıkarıyor. Kitabın öznesinin dönemin tarihini bütün yönleriyle aktarması bakımında da memleketimizde ilgisiz bırakılmış biyografi yazımında örnek bir eser. Hakkındaki tüm safsatalara rağmen eserlerini severek okuduğumuz edebiyatçı Halide Edip ile yeniden tanıştırırken siyasi ve entelektüel kimliğini de öne çıkarıyor.

7- Muz Sesleri
Ece Temelkuran

Temelkuran'ın dokuzuncu kitabı "Muz Sesleri" 2010'un çok ses getiren kitaplarından biri oldu. Kitap hakkında sayısız yazı yazıldı. Roman Oxford, Paris, Beyrut üçgeninde yaşanan bir aşk ve savaş romanı. İlk kez bir aşk romanı yazan Temelkuran; "aşkın bir iç savaş olduğunu" ve bu nedenle kitabı Beyrut'ta yazdığını söylüyor.

8- İstanbul Hatırası
Ahmet Ümit

Peşpeşe işlenen cinayetlerin çevresinde kurgulanmış bir roman. Romanda İstanbul'a ilişkin detaylı bilgiler de yer alıyor. Kitabın başkahramanı İstanbul diyebiliriz.

9- Platon Bir Gün Kolunda Bir Ornitorenkle Bara Girer
Thomas Cathert, Daniel Klein

Felsefenin çok ağır bir mevzu olmadığını, günlük hayattaki her şeyin içinde, hatta fıkralarda bile olduğunu ispatlayan neşeli ve zihin açıcı bir kitap. Felsefi metinlerden anlamasanız dahi fıkralar komik ve yaratıcı.


10- Yeşil Peri Gecesi
Ayfer Tunç

Güzelliğini kullanarak hayattan öç almak isteyen bir kadının düşüşünü anlatan "Yeşil Peri Gecesi" modern toplumun iki yüzlülüğünü sorguluyor. Acı çeken bir kadının annesiyle ve hayatla hesaplaşmasının hikâyesi zaman zaman okuyucuyu rahatsız edecek kadar yalın anlatılmış.







Hiç yorum yok:

Powered By Blogger